Lichaamsgerichte –
psychotherapie

De lichaamsgerichte psychotherapie die ik bied is gebaseerd op de karakterstijlen die de psycho-analyticus Wilhelm Reich beschreef. De karakterstijlen volgen de ontwikkeling van de mens en gaan er vanuit dat alles wat we meemaken opgeslagen wordt in ons lichaam. Gedurende het leven lopen we allemaal kleinere of grotere blokkades op door onze ervaringen. Dit kan leiden tot zowel fysieke, mentale als emotionele klachten. Met lichaamsgerichte psychotherapie streef ik er naar deze blokkades op te heffen. Hiervoor gebruik ik technieken uit o.a. bio-energetica, bodydrama en ademwerk.

In 2019 ben ik begonnen met de opleiding Integrated Psychotherapy bij Bodymind Opleidingen. Inmiddels heb ik mijn aspirant diploma en ben ik bezig met afstuderen. Onder supervisie van de opleiding bied ik tegen een gereduceerd tarief sessies aan om meer ervaring op te doen. Op deze manier heeft zowel de cliënt als ik er profijt van.

Bio-Energetica

Bio energetica is ontwikkeld door Alexander Lowen en gericht op het verkrijgen van meer lichaamsbewustzijn en hiermee spanning in het lichaam te verminderen. Met de oefeningen leer je beter waar te nemen waar spanning en ontspanning zich bevindt in het lichaam. Op basis van deze waarneming kunnen afgestemde oefeningen gedaan worden om de blokkades en spanning te verminderen door een goede doorstroming van energie te bevorderen en soms met expressie los te maken. Ademhaling is bij deze oefeningen van groot belang. Hiermee breng ik lichaam en geest weer in balans en bevorder ik vitaliteit en levenskracht.

Naast dat bio-energetica onderdeel kan zijn van een sessie lichaamsgerichte psychotherapie kun je een online sessie bio-energetica doen. Dit is een individuele sessie waarbij ik me richt op dat lichaamssegment dat extra aandacht nodig heeft.

Bodydrama

Bodydrama is een combinatie van psychodrama en gestalttherapie. Hierbij worden (systemische) opstellingen gebruikt om meer inzicht te krijgen door reacties in het lichaam in het hier en nu waar te nemen. Dit doe ik bijvoorbeeld door de cliënt een voorwerp neer te laten zetten voor een persoon waar de cliënt iets mee wil uitzoeken. Het observeren van lichamelijke waarnemingen door het voorwerp te bekijken en de positie te veranderen levert vaak verrassende inzichten op.

Ademwerk

Adem is een constante in ons leven, het is er altijd. Hier kunnen we altijd naartoe terugkeren. In een gezonde toestand geeft adem ons energie. Maar bij angst kan de adem ons zowel letterlijk als figuurlijk worden ontnomen. Kortom adem is de basis van ons zijn. Met diverse oefeningen kan de adem meer lichaamsbewustzijn creëren. Bij een ademsessie kunnen emoties losgemaakt worden die vastgehouden worden en ons welzijn blokkeren.

Deze vorm van ademwerk is gebaseerd op de theorie van Jack Painter.