Lichaamsgerichte psychotherapie

In lichaamsgerichte psychotherapie gaan we er van uit dat ons lichaam de sleutel is tot een diepgaand emotioneel en psychisch herstel. In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om te focussen op onze gedachten en emoties, vergeten we soms dat ons lijf ons meest waardevolle kompas is. Het is onze basis, onze bron van wijsheid en een onmisbaar instrument voor zelfontdekking en groei.

De kracht van het lichaam gebruik ik als ingang tot het verkennen en begrijpen van onze innerlijke wereld. Door bewustwording van ons lichaam en de signalen die het ons stuurt, kunnen we emotionele blokkades opheffen, opvoedtrauma’s verwerken en ons verbinden met onze diepste gevoelens en behoeften.

Elke persoon benader ik met een open geest en een brede kijk op hun unieke behoeften en hulpvraag. Ik geloof sterk in het belang van maatwerk en individuele benaderingen, waarbij ik me niet vastleg op één specifiek model, maar put uit verschillende theoretische kaders en praktische technieken, waaronder de karakterstijlen van Reich en andere relevante benaderingen. Hieronder beschrijf ik een aantal van de veelgebruikte technieken in Lichaamsgerichte Psychotherapie: bio-energetica, bodydrama en ademwerk.

Bovendien integreer ik als therapeut lichaamsgerichte therapie niet alleen mijn professionele kennis en jarenlange ervaring in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar ook mijn persoonlijke ervaringen en groeiprocessen. Ik geloof sterk in de kracht van gedeelde ervaring en empathie als instrumenten voor herstel en groei. Deze veelzijdige aanpak stelt mij in staat om flexibel in te spelen op de unieke behoeften van elke cliënt die bij mij komt.

Of je nu worstelt met stress op het werk of in je privéleven, moeite hebt om je emoties te begrijpen of geconfronteerd wordt met de pijn van een onvervulde kinderwens, ik sta klaar om je te begeleiden naar een leven van meer vreugde, verbinding en vervulling.

Tot september 2023 had ik mijn praktijk in Rotterdam, in verband met mijn verhuizing begin ik nu opnieuw in Uden. Heb je interesse, dan kun je me bellen of mailen (via het contactformulier) voor een vrijblijvende en gratis telefonische intake. De sessies worden door verschillende verzekeraars deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Op de site van RBCZ is te zien welke verzekeraars hier onder vallen.

Bio-Energetica

Bio energetica is ontwikkeld door Alexander Lowen en gericht op het verkrijgen van meer lichaamsbewustzijn en hiermee spanning in het lichaam te verminderen. Met de oefeningen leer je beter waar te nemen waar spanning en ontspanning zich bevindt in het lichaam. Op basis van deze waarneming kunnen afgestemde oefeningen gedaan worden om de blokkades en spanning te verminderen door een goede doorstroming van energie te bevorderen en soms met expressie los te maken. Ademhaling is bij deze oefeningen van groot belang. Hiermee breng ik lichaam en geest weer in balans en bevorder ik vitaliteit en levenskracht.

Naast dat bio-energetica onderdeel kan zijn van een sessie lichaamsgerichte psychotherapie kun je een online sessie bio-energetica doen. Dit is een individuele sessie waarbij ik me richt op dat lichaamssegment dat extra aandacht nodig heeft.

Bodydrama

Bodydrama is een combinatie van psychodrama (Moreno) en gestalttherapie (Perls). Hierbij worden (systemische) opstellingen gebruikt om meer inzicht te krijgen door reacties in het lichaam in het hier en nu waar te nemen. Dit doe ik bijvoorbeeld door de cliënt een voorwerp neer te laten zetten voor een persoon waar de cliënt iets mee wil uitzoeken. Het observeren van lichamelijke waarnemingen door het voorwerp te bekijken en de positie te veranderen levert vaak verrassende inzichten op.

Ademwerk

Adem is een constante in ons leven, het is er altijd. Hier kunnen we altijd naartoe terugkeren. In een gezonde toestand geeft adem ons energie. Maar bij angst kan de adem ons zowel letterlijk als figuurlijk worden ontnomen. Kortom adem is de basis van ons zijn. Met diverse oefeningen kan de adem meer lichaamsbewustzijn creëren. Bij een ademsessie kunnen emoties losgemaakt worden die vastgehouden worden en ons welzijn blokkeren.

Deze vorm van ademwerk is gebaseerd op de theorie van Jack Painter.